27 Mayıs 2011 Cuma

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE...

MALZEMELER;
500 Gr taze fasulye
3 Adet domates
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Kesme şeker
1 Yemek kaşığı salça
Tuz ,su
YAPILIŞI:
Taze fasulyeleri temizleyip kenarlarındaki kılçıklarını ayırın ve yıkayıp süzün .. Tencereye Sıvı yağı salçayı ekleyip karıştırın.. Üzerine fasulyeleri ve rendelediğiniz domatesleri ilave edin..Tuzunu , kesme sekeri ve bir su bardağı suyu ekleyip kaynayana kadar ilk önce harlı sonra kısık ateşte pişirin.. Afiyet olsun..

24 Mayıs 2011 Salı

FIRINDA MAKARNA..

MALZEMELER;
1 Paket makarna
5 Adet domates
1 Su bardağı kaşar peyniri
1 Yemek kaşığı salça
2 Adet sivri biber
Sıvı yağ
Tuz, kekik, karabiber, kimyon,pul biber
4,5 Diş sarımsak
YAPILIŞI;
Makarnaları haşlayıp soğuk sudan geçirip süzün.. Biberleri çok küçük doğrayın yada robotta çekin sıvı yağı tencereye alın ve biberleri soteleyin.. İçerisine salça yı ilave edin ve pişirmeye devam edin.. Diğer taraftan domesleri ve sarımsakları robottan geçirip pişen biberlere ekleyip tuz ve baharatlarını katın kıvamlı bir sos olana kadar pişirin.. Sos pişince ocağın altını kapatın.. Makarnaları fırın tepsisine alın üzerine sosu ekleyip iyice karıştırın.. Son olarak rendelediğniz kaşarları makarnaların üzerine serpiştirip fırında kaşarlar eriyip kızarınca sıcak olarak servis yapın..Afiyet olsun..

PATATESLİ OMLET..

MALZEMELER;
1 Adet iri patates
2 Adet yumurta
1 Adet iri kuru soğan
1 Adet acı sivri biber
1 Su bardağı kaşar peyniri
1 Yemek kaşığı un
Sıvı yağ
Tuz, kekik, karabiber, pul biber
YAPILIŞI;
Kuru soğanı hilal doğrayın biberleri ince kıyın ve sıvı yağda hafif soteleyin.. Diğer taraftan patatesi rendeleyin ve ilave edin soğan patates ve biberi beraber pişirmeye devam edin.. Karışım pişip kızarmaya başlayınca bir kapta çırptığınız yumurta ve un karımına tuz ve baharatları ekleyip Kızaran karışıma ilave edin.. Omletiniz arkalı önlü kızarınca sıcak olarak servis yapın .. Afiyet olsun..

23 Mayıs 2011 Pazartesi

KABAK GRATEN...

Malzemeler
4 Adet kabak
1 Su bardağı kaşar peyniri
2 Su bardağı süt
3 Yemek kaşığı un
Sıvı yağ
Tuz, pul biber, karabiber, kekik

Hazırlanışı
Kabakları yıkayıp soyun doğrayın ve haşlayın. Kabaklar haşlanınca bi çatal yarımıyla hafifçe ezin Damak tadınına göre tuzu ilave edin.. Ezdiğiniz kaba-kabakları aıltın bi kaç damla sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine yayın.. Üzerine beşamel sosu için .. Yarım çay bardağı sıvı yağda unu kokusu çıkana kadar kavurun ve iki bardak sütü ve birazda tuz ekleyip ekleyip sosu kıvam alıncaya kadar pişirin..Pişen sosu kabakların üzerine ilave edin.. En son rendeleiğiniz kaşarları ve baharatları ekleyip fırında üzeri kızarana kadar pişirin .. Sıcak olarak servis yapın.. Afiyet olsun..

19 Mayıs 2011 Perşembe

PATATES KAVURMASI..


MALZEMELER..
6,7 İri patates
2 Adet kuru soğan
2 Adet acı sivri biber
2 Tane taze soğan
1 Tutam maydonoz
1 Yemek kaşığı acı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı;
Patatesleri haşlayın ve ezin.. Diğer taraftan Kuru soğanları ve sivri biberleri ince kıyın.. Sıvı yağda kavurun..Soğan ve sivri bber kavrulunca ince kıyıdığınız taze soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.. Salçayı ilave edin baharatları ve tuzu katıp bir iki karıştırın Soyup ezdiğiniz patatesleri ilave edip iyice karıştırın son olarak maydonozu katıp Arzuya göre şekil verip servis tabağına alın.. Afiyet olsun..

9 Mayıs 2011 Pazartesi

KÖZLENMİŞ PATLICANLI SPAGETTİ SALATASI..

ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI..


1 Su bardağı arpa şehriye
4 Su bardağı su yada et suyu ( Ben 3 su bardağı su ve 1 su bardağı daha önceden kaynatıp kaldırdığım kemik suyunu kullandım)
2 Adet kuru soğan
2 Adet domates
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz, kuru nane, kimyon, karabiber, pul biber acı ile aranız iyi ise bol ekleyin derim..
Limon suyu
Hazırlanışı
Kuru soğanı robotta çekin bi tenceye yağ katıp soğanı ilave edin ve biraz yağda öldürün..Domateside robotta iyice çekin.. Soğana yarım kemek kaşığı biber salçası ekleyin ve birlikte biraz kavurun..Sonra domatesi ve baharatları tuzunu katıp bi iki dk birlikte kavurun.. Arpa şehiryeleri tencereye aktarın ve tüm malzemeyi iyice harmanlayıp birazda sosla birlikte kavurun.. Son olarak suyunu katıp şehriyeler pişince ocağın altını kapatıp limon suyunu ilave eddin sıcak olarak servis yapın.. Havaların dengesini bulmadığı şu günlerde hastalanmamak için yada benim gibi şifayı çoktan kaptı iseniz sizin için birebir çorba ilaç gibi gelecektir.. Afiyet olsun..

7 Mayıs 2011 Cumartesi

FELAFEL.. (ortadoğu mutfağı)

MALZEMELER;
2 Su bardağı haşlanmış nohut
3 Dolu yemek kaşığı un
2 Kuru soğan
Yarım demet maydanoz, nane, taze soğan
1 Yumurtanın akı
Tuz, kimyon, karabiber ,pulbiber
1 Tatlı kaşığı kabartma tozu
Kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI;
Nohutu haşlayıp suyunu süzün. ve Blanderdan geçirip püre haline getirin.. Diğer tüm malzemeyide robottan geçirip hepsini iyice harmanlayın.. Yumurta akını tuzunu kabartma tozunu unu ve baharatını ilave edip tüm malzeme birbirine geçecek şekilde karıştırın.. 1 Saat hamuru dinlendirin.. Elinizle yuvarlak oval yada nasıl arzu ediyorsanız şekil verin ve kızgın yağda kızartın.. Yanına salata turşu yada sevdiğiniz domatesli sarımsaklı sos ilave edip servis yapabilirsiniz.. AFİYET OLSUN.

5 Mayıs 2011 Perşembe

ŞIRDAN DOLMASI..


Malzemeler
5 Adet kuzu şırdanı
1 Kase pirinç
2 Adet domates
2 Adet kuru soğan
Avuç içi kadar ince kıyılmış iç yağ
Bir tutam maydanoz, nane
1 Yemek kaşığı salça
Bol kara biber pul biber ve kimyon tuz
Hazırlanışı
Öncelikle şırdanları çok iyi temizlemek gerekiyor.. Bol tuzla ovun sonra bol suda yıkayın.. Tekrar limonlu ve tuzlu suda bi kaç saat bekletin.. Tekrar bol suda yıkayıp temizleyin..
Diğer taraftan iç malzemeyi hazırlayın.. Bunun için domateslerin kabuklarını soyup doğrayın.. Soğanı maydanozu naneyi kıyın . Pirinci yıkayın İç yağı kıyın ekleyin .. Salça baharat ve tuzu sıvı yağı katıp iç malzemeyi iyice harmanlayın...
iç malzemeyi yıkadığınız şırdanların içerisine doldurun ve ağızlarını dikin. Geniş bir tencereye alıp üzerine geçecek kadar su ekleyip pişirin..Çatalla yırtmadan kontrol edin şırdanlar ve pirinç piştiğinde servise hazır demektir.. SICAK OLARAK BOL PUL BİBER VE KİMYONLA SERVİS EDİLİR.. AFİYET OLSUN..

LOKMA TATLISI

Malzemeler
2 Su bardağı un
1 Şeker kaşığı kuru maya
1 Çimdik tuz ve şeker
1 Su bardağı ılık su
Kızartmak için sıvı yağ
Şerbeti için :
3 Su bardağı su
2 Su bardağı şeker
Bi kaç damla limon suyu

Hazırlanışı
Bir bardak ılık suya mayayı ekleyin ve karıştırın erisin.. Unu geniş bir kaba alın ve içine şeker ve tuzu katıp mayalı ılık suyu ilave edip unu mayayyı ve suyu birbirine iyice yedirene kadar karıştırın.. Yarım saat mayalandırın..
Hamurunuz mayalanırken siz tencereye suyu şekeri ve limon suyunu katıp şerbet göz göz oluncaya kadar pişirin.. Şerbet ne çok koyu nede çok sıvı olacak.. Şerbetiniz kıvamı alınca ocaktan alın soğusun çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor..
Hamur mayalanınca derin bir tavaya sıvı yağı ekleyin yağ ısınınca küçük bir çay kaşığı yardımı ile hamurdan parçalar koparıp diğer çay kaşığı ile ise yağa aktarın.. Bu işlemi avucunuzun içerisine malzemeyi alıp avucunuzu sıkarakta yapabilirisniz. Artık hangisi kolayınıza gelirse.. Lokmalar kızarıp altın rengini alınca soğuk şerbete aktarın.. Bi kaç dakika soğuk şerbette tutu çıkarın.. Tüm malzemeye aynı işlem yapılacaktır.. Afiyet olsun..

4 Mayıs 2011 Çarşamba

MANTARLI SOĞANLI YUMURTA...



Malzemeler
3 Adet yumurta
3 Adet kuru soğan
3 Adet mantar
1 tutam maydanoz
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
Hazırlanışı
Arzu ettiğiniz şekilde doğradığınız soğanları ve mantarları sıvı yağda soteleyin.. Yumurtayı bir kapta kırın içine tuzunu baharatlarını bolca katıp ince kıydığınız maydanozu ilave edin ve iyice karıştırın.. Soğan ve mantar sotelenince karışımı üzerine döküp karıştırın.. Yumurtalar pişince kahvaltıda servis yapabilirisniz.. Afiyet olsun..

KAKAOLU PORTAKALLI KEK..


Malzemeler
3 Yumurta
3 su bardağı un
4 Yemek kaşığı kakao
1,5 Su bardağı şeker
3 Yemek kaşığı yoğurt
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Paket vanilya
1 Paket kabartma tozu
1 İri portakal kabuğu rendesi
Yarım paket çikolata sosu
1 Su bardağı süt
Süslemek için hindistan cevizi
Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri bir kapta iyice çırpın.. Sonra tüm malzemeyi ekleyip karıştırın.. Altını yağladığınız fırın tepsisine aktarın..Önceden ısıtılmış170 derece fırında Pişirin..İlk 10 dk fırının kapağını açmayın.. Daha sonra keke bıcak batırarak pişip pişmediğini kontrol edin.. Bıcağınızda iz kalmıyor temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir..
Sos:
1 Su bardağı süte yarım poşet çikolata sosunu katıp kıvam alıncaya kadar pişirin.. Daha fazla soslu olmasını istiyorsanız bu miktarı ikiye katlayarak yapabilirsiniz..Pişirdiğiniz sosu kekininizin üzerine dökün.. Biraz hindistan cevizi ile süsleyip çayın yanına servis yapın.. Afiyet olsun...

TURŞULU VE NAR EKŞİLİ KISIR...



2 Su bardağı köftelik bulgur
1,5 Yemek kaşığı acı biber salçası
2 Adet domates
1 Çay bardağı sıvı yağ ( arzu eden yağ miktarını artırabilir)
1 Tutam maydanoz
1 Tutam taze nane
4 Dal taze soğan
Damak tadına göre nar ekişisi (ben 4 yemek kaşığı kattım)
3 Diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
Kornişon turşu
Hazırlanışı
Geniş bir kapta bulguru ıslatacak kadar sıcak su ile ıslatın.. Bulgur birkaç dk yumuşasın. Siz bu arada kısırın malzemelerini ince olarak kıyın.. Domatesin kabuğunu soyup küp doğrayın..Sarımsakları ezin yada doğrayın..Kornişon turşuyu küp doğrayın ..Isladığımız ve yumuşamış bulgura sırasıyla salça sıvı yağ tuz ve baharatı ekleyip iyice harmanlayın.. En son diğer doğradığınız tüm malzemeyi ve nar ekşisini ekleyip çayın yanına servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun..

3 Mayıs 2011 Salı

KÖZLENMİŞ PATLICAN VE BEŞAMEL SOS YATAĞINDA MAKARNA..


Malzemeler
1 Paket makarna
4 Adet patlıcan
2 Su bardağına yakın süt
2 Dolu yemek kaşığı un
1 Su bardağı kaşar
Sıvı yağ
Tuz, karabiber kırmızı biber
Hazırlanışı
Önce patlıcanları közleyin.. Patlıcanlar közlenirken siz bu arada makarnalarınızı haşlayın..Közlediğiniz patlıcanları soyup ince ince kıyın.. Diğer taraftan tencereye çok az sıvı yağ ekleyin ve unu ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun.. İçine soğuk sütü katıp sosu kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirinki un topaklanmasın.. Pişen sosa tuzunu ve rendeleğiniz kaşarı ekleyip iyice karıştırın.. Diğer taraftan makarnayı süzün soğuk sudan geçirin ve tencereye sıvı yağ bol pul biber karabiber ve bi miktar tuz ekleyip bi iki kez çevirin... Süzdüğünüz makarnayı içerisine katın ve karıştırın.. En son servis tabağına patlıcanlı beşamel sosu üzerinede makarnayı ilave edip sıcak olarak servis yapın.. Harika bi lezzet tevsiye ederim.. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun..

CİĞER SOTE...


Malzemeler
Yarım kuzu ciğeri yada dana ciğeri..
4 Adet iri kuru soğan
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
Maydanoz
Hazırlanışı
Ciğeri doğrayın ve içerisine 1 kahve fincanı su katıp suyunu çekene kadar pişirin.. Suyu çekince içine sıvı yağını ve doğradığınız kuru soğanı ileve edip ciğerler iyice kavrulana kadar soteleyin.. En son tuzunu ve baharatlarını bol ekleyip sıcak olarak servis yapın.. Afiyet olsun..

2 Mayıs 2011 Pazartesi

BOL SEBZELİ PİZZA....


Malzemeler
3 Su bardağı un
1 Yemek kaşığı instant kuru maya
1 Su bardağı ılık su
1 Şeker kaşığı şeker
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı acı biber salçası ( 1 su bardağına yakın suya kara biber ve tuz ve kekikle karıştırılarak alt taban sosu yapılacak)
1 Tatlı kaşığı kara biber
1 Kabak
1 Patlıcan
1 Domates
1 Kuru soğan
2 Adet biber
1 Şeker kaşığı kekik
5,6 Tane mantar
1 Su bardağı rende kaşar
Hazırlanışı
Unu geniş bir kaba katın ortasını açın içine maya şeker ve tuz ekleyip suyunu ilave edin ve yoğurun. Hamurunuz 15 Dk mayalansın.. Hamurunuz mayalanırken sizde üst malzemeyi hazırlayın.. Bunun için..Sebzeleri soyup dilimleyip tavada çok az bir kaç damla sıvı yağla pişirmeden soteleyin ve çıkarın.. (Domates ve mantar hariç)
Mayalanan hamuru altını hafif yağladığınız geniş bir tepsiye alın ve elinizle incelterek şekil vererek açın.. Tepsiniz ne kadar geniş olursa elinizle şekil verip inceltmeniz o kadar kolay olur ve hamurunuz ince olur..Kenarlarını çok az içe doğru kıvırın.. Alt taban sosu için bir bardak suya salçayı tuzu karabiberi ve kekiği katıp iyice karıştırın.. Sosu hamurumuzun tabanına sürün Sonra dilediğiniz şekilde sebzeleri soslu hamura dizin.. Kaşarı üzerine eklemeden önce fırında sebze ve pizza hamurunu pişirin.. Pişmeye yakın rende kaşarı üzerine serpip eriyince fırından çıkarın.. Afiyet olsun..