18 Ocak 2009 Pazar

YAPRAK SARMA

Hafta sonu Deniz'in sabırsızlıkla beklediği gün olduğunu daha önce yazmıştım.. Her pazar olduğu gibi erken kalkılır ve onun istekleri yapmak istedikleri almak istedikleri yada yemek istedikleri yerine getirilir.. Bu arada fırsat bu fırsat diyip çıkmışken evin ihtiyaçlarıda alınır koştur koştur eve gelinir.. O yorgunlukla bide ne görülür kız kardeşim dolma içi hazırlıklarına girişmiş bile. E hadi diyip yanına birde yaprak sarması eklenir.. İki kardeş bi güzel yardımlaşa dolmalar doldurulur.. Yapraklar sarılır.. Pişmesi sabırsızlıkla beklenir.. Ve onca zahmet mutlu sonla 5 dakika da beşiktaş oluverir sarmalar.. Resimdeki yaprak sarmalarının yanında koca bi tepside dolma vardı.. Fakat daha önce dolma tarifi verdiğim için onları görüntülemedim.. Yaprak sarması ve dolma tarifi verirken ölçü vermenin nekadar doğru olacağı konusunda aslında çokda emin değilim.. Çünkü herkesin bi sarış ve iç malzeme kullanış şekli vardır .. Kimi malzemesi bol olsun ister.. Kimi ise ince kalem gibi olsun.. Ama ben yinede bizim sarar iken kullandığımız ölçüyü yazayım..
Malzemeler:
Yarım kilo yaprak
2 Orta boy su bardağı Pirinç
200 Gr kuzu kıyma
1 Yemek kaşığı tepeleme biber salçası
1 Çay bardağı sıvı yağ
2 Adet domates
1 Baş sarımsak
karabiber, tuz , nane limon
Yapılışı:
Yapraklar yıkanır, süzülür sıcak suda bir kaç dakika beklenir yumuşayınca sudan çıkarılır.. Diğer taraftan Pirinç yıkanır iyice süzülür.. İçerisine kıyma, salça,kabukları soyulmuş minik doğranmış domates, dövülmüş sarımsak,sıvı yağ, salça,tuz ve baharatlar eklenir tüm malzeme iyice karıştırılarak harmanlanır.. Yaprağın sapı kesilerek iç malzemeden küçük bi parça yaprağın ortasına konur kenarları içe doğru katlanarak sıkı bir şekilde sarılır.. Tüm malzeme aynı şekilde sarılır ve tencereye dizilir , suyu eklenir üzerine ağır bi kapak kapatılır.. İlk önce bi taşım harlı ateşte sonrasında kısık ateşte lokum gibi pişirilir.. Pişen sarmaların hemen kapağı açılmaz en az bir 10 dk beklenir sonra açılır.. Arzu eden sade arzu edende üzerine sıvı yağ ve 1 şeker kaşığı biber salçası dövülmüş sarımsak ve limon suyu pişirilerek sos yapılır ve sarmaların üzerine dökülür.. Afiyet olsun..



9 yorum:

MUTFAKISTAN dedi ki...

dolmalar ne guzel olmus uzerine sos koymuyordum ben cok degisik geldi ,dolmalari artik soslu yaparim heralde ellerine saglik sevgiler canim

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

dolmalar harika...bizim evin aslarındandır yaprak sarma...ellerine sağlık...yanında olup yemek lazımdı ama....

eldivenlerim dedi ki...

çok ama çok severim;) sarmalar harika, soslu dahada enfes gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım,
neşeli haftalar.....

Unknown dedi ki...

Canımmm süper olmuş ellerine sağlık,mutlu haftalar öptüm...

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ikinizin de ellerine sağlık.Muhteşem görünüyor.
Hayatta ki en sevdiğim şeydir. Olmazsa olmazım. O kadar emek ver sar ve bir kaç dakika da bitsin değil mi? Ama o kadar uzun uğraşmalara değecek bir tat.
Kardeşle beraber yapılınca daha da güzel olmuştur.
Sevgiyle kal.

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

dolmalar benim için çerez niyetinderdir:)
ellerine sağlık harika duruyorlar

Yasemin dedi ki...

sevgili deniscafe harika olmuş yazıyı okurken ağzım sulandı

canımda bugünlerde çok istiyodu birazıcık yollar mısın :P :)

keskinli dedi ki...

en cok sevdigim lezzetlerin basinda
gelir enfes olurya olsa yerdik simdi ellerine saglik sevgiler

Adsız dedi ki...

Yasemincim teşekkür ederim cnm.. Biraz ne demek bi tencere göndereyim canım benim.. sevgiler