11 Aralık 2008 Perşembe

Arpacık soğanlı kavurma ve Şehriyeli bulgur pilavı...


Bayram biterken bi kavurma tarifide benden olsun...
Kavurma için miktar veremeyeciğim ama nasıl yaptığımı yazabilirim.. öcelikle
Malzemeler:
et
arpacık soğan
pul biber ,tuz, kekik, karabiber
1 çay bardağı su
yarım çay bardağı sıvı yağ .. ( et çok yağlı değilse)
Yapılışı:
Etin üzerine 1 çay bardağı suyu katıp ocağın altını yakın.. İlk bir taşım kaynama harlı ateşte olsun.. Bir taşım kaynadımı ocağın altını kısın etler suyunu çekene kadar içli içili pişsin.. Et suyunu çekmeye başlayınca sıvı yağı ve arpacık soğanları ilave edin ... Soğanlar etle birlikte yağda kavrulsun.. Arada dibi tutmasın diye karıştırın fakat etler piştiği ve yumuşacık olduğu için karıştırken çok dağıtmamaya dikkat edin.. Soğanlar yumuşayınca tuzunu ,karabiberini, pul biberini en son kekiği ilave edip bir kaç defa baharatın özü kavurmaya geçsin diye karıştırın... Ocağın altını kapatıp sıcak olarak servis yapın.. Arzu eden kavurma ılıyınca tabağa kıyılmış maydanoz ekleyebilir.. Ben öyle tercih ediyorum.. Fakat damak tadına uygun olmayanlar eklemesin . Afiyet olsun..
Şehriyeli Bulgur Pilavı
malzemeler:
2 Çorba kasesi bulgur
yarım çorba kasesi şehriye
1 orta boy su bardağı sıvı yağ
3,35 çorba kasesi su ( bazı bulgurlar daha az su çekerken bazılarıda suyu fazla çekiyor bunu birazda göz kararı ayarlamak gerekiyor)
tuz
Yapılışı:
Tencereye yağı alın ocağın altını yakın yağ ılıyınca şehriyeleri ilave edip kavurun..Şehriye kavrulunca yıkadınız ve iyice süzdüğünüz bulguru ekleyin.. Tuzunu katıp 2 ,3 dakika birlikte kavurun.. Suyunu ilave edip ocağın altını kısın demlene demlene pişsin.. Pilav suyunu çekince ocağın altını kapatın.. Pilavımız bi kaç dakika dinlenikten sonra servis yapabilirsiniz.. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: