6 Aralık 2008 Cumartesi

Portakallı ev baklavası...





Malzemeler



6 Su bardağı un
1 Paket kabartma tozu
1 Çay bardağı yoğurt
1 Çay bardağı su
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yumurta
1 Su bardağı nişasta
250 gr tereyağı
300 gr çekilmiş ceviz
1 Portakal
1 Tatlı kaşığı tarçın


Şerbeti

5 Su bardağı toz şeker
3 Su bardağı su
2 yemek kaşığı limon suyu
Yarım portakalın suyu


v Yapılışı

Unu geniş bir kaba alın ve içine yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu, yumurta katıp iyice karıştırın. Suyunu yavaş yavaş ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 30, 35 dakika bekletin. Nişastayı bir kaba alın. Yoğurduğunuz hamurdan eşit parçalar koparıp bezeler hazırlayın . . Hamuru açacağınız tezgahı unlayın. Ve açacağınız bezenin üzerine nişasta serperek ince olarak açın Açtığınız yufkaları istediğiniz kalınlığa göre üst üste dizin mesela 5 er veya 10 olarak. Üst üste dizdiğiniz hamurların her birini yapacağınız tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 15 dakika dinlendirin. Fırın tepsinizi yağlayın ve tereyağını eritin ılık olmalı yağ. İlk grup yufkayı yağladınız tepsiye yayın. Üzerine bir yemek kaşığı tereyağ sürün. Cevizini ekleyin. Portakal kabuğu rendesi ve 1 tutam tarçın serpin . İkinci grup yufkayıda aynı işlemden geçirin. Ve son yufka grubunu yayın. Ve dilediğiniz biçimde baklavanızı kesin. Ben ilk 4 e kestim sonra dilimledim. Siz dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Kestiğiniz baklavanın üzerine artan tereyağını sürün. 150 derece ya ayarlanmış fırında 40,45 dakika kızarana kadar pişirin. Üzeri kızarınca soğumaya bırakın. İyice soğumalı. Baklava soğuk şerbet sıcak olmalı. Bir tencereye toz şekeri ve suyu ilave edip kaynatın. İçerisine yarım su bardağı portakal suyu ve 2 kaşık limon duyunu katıp kaynatmaya devam edin şerbet kıvama gelince ateşten alın. Sıcak şerbeti soğumuş baklavaların üzerine yavaş yavaş dökün. Şerbet iyi ce çekene kadar bekletin. Enaz 5,6 saat beklemesi daha uygundur. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok: