Kız kardeşim Eskisehirde ünivde,okurken arkadaşının annesinden öğrendiği bu güzel böreği yaptı tek kelimeyle nefisti..Bu arada Bütün Eskisehir'lilere sevgilerimizi gönderiyoruz buradan :)
Malzemeler
1 kilo un
4 orta boy patates
3 soğan
250 gram kıyma
Yarım paket Yaş maya
1 Tatlı kaşığı şeker
2 bardak yoğurt
1 çay bardagı sıvı yağ
1 yumurta sarısı
Yarım paket eritilmiş Margarin
Susam ve çörek otu
Tuz Ve Karabiber
Öncelikle patatesleri ve soğanları soyup her ikisini de küp halinde minik parçalar halinde doğruyoruz(mutfak robotunda kıyılabilir)Kıydığımız soğan ve patatesi bir kaba alıp içine kıymayı da ekleyip tuz karabiber bir çay bardağı sıvı yağla harmanlıyoruz ; İç malzemeyi büyükçe bir tavaya alıp ocakta 2.3 dakika ateşte pişirmeden çeviriyoruz(göbetenin özelligi içinin çiğden konulmasi ve hamur eşliğinde fırında pişmesidir lezzetini buradan alır.) ve ocaktan alıyoruz.
Bu arada büyükçe bir bardak su içine maya ve 1 tatlı kaşığı şekeri ilave edip bir köşede 15 dakika bekletiyoruz.Sonra Bir kaba unu alıyoruz bardaktaki mayayı içine döküyoruz,eritilmiş margarinin yarısını yoğurdu ve biraz tuz ekleyip elimizde pürüzsüz bir hal alıncaya kadar yoğuruyoruz Ardından yoğurduğumuz hamuru bir köşede mayalanması ve 2 misli kabarması için yarım saat dinlenmeye alıyoruz.İki misli kabaran hamuru yumurta büyüklüğü bezeler eşiliginde elimizde açıp içine iç malzemeyi koyup fırın kabına kapatılan taraf alta gelecek şekilde diziyoruz( aslında Eskişehir’liler hamuru sadece büyük bir beze yapıp merdanaeyle acıp alt ve üste gelecek şekilde iki parça halinde yapıp dilim dilim kesiyorlar.Ben biraz daha değişik olsun ve piştiğinde porsiyon olarak kolay alınsın diye böyle bir şekil verdim.)Ardından kalan eritilmiş margarini üstüne döküyoruz ve yumurta sarısını sürüyoruz Sonra susam ve çörek otuyla süslüyoruz ve 200 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişiriyoruz.Afiyet olsun.
Dipnot:Bu ölçülerden 2 borcam göbete çıktı bereketli bir börek oldu :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder