9 Aralık 2008 Salı

ADANA YEMEKLERİ ...SIKMA...







Bu sabah kahvaltıda değişik bi şeyler olsun istedim.. Aslında uzun zamandırda canımın istediği ama bi süredir ertelediğim bişeydi.. Erken de kalkışmış iken bu fırsatı değerlendireyim istedim ve ev ahalisininde çok severek yediği sıkma yaptım.. Çoğunlukla peynirli yaparım fakat evde uzun zamandır patatesli bişeyler pişirmiyordum hem evdeki patatesleride değerlendirmiş olacaktım hemde çok da hoş bir lezzet olmuş olacaktı.. Uzun lafın kısası bu defa sıkmayı patatesli yaptım.. Denemenizi tavsiye ederim.. Yapanlar biliyorlardır ama yapmayan var ise hiç durmasınlar derim..
Malzemeler:
6 Su bardağı un
1 Yemek kaşığı kuru maya
2 Su bardağına yakın ılık su .. Siz ilk bardaktan sonra suyu yavaş yavaş ekleyin.. Hamur kulak memesi yumuşaklığam geldimi durun ..
tuz
İÇ MALZEME
6 ,7 Adet patates
yarım bağ maydanoz
karabiber , pul biber, kimyon ve tuz
YAPILIŞI :
İlk önce iç malzemeyi hazırlayın o bi kenarda dursun . Bunun için patatesleri haşlayın.. Patatesler haşlanınca kabuklarını soyup doğrayın ve bir çatal yardımı ile hafif hafif ezin...İçerisine karabiber, kimyon , pul biber ve tuz ve kıydığınız maydanozu ekleyin bi kenarda dursun...
SIKMA HAMURU YAPILIŞI:
Geniş bir karıştırma kabına unu alın tuzunu ekleyin ortasını açın içerisine 1 yemek kaşığı mayayı ilave edin ve ılık suyla ilk önce mayayı eritin.. Sonra yavaş yavaş suyunu vererek Hamuru yoğurun.. Hamuru 5 dakika dinlendirin.. Sonra hamurdan küçük bezeler alın merdane yardımı ile açın açtığınız hamurları teflon tava yada saçta arkalı önlü pişirin Çok pişirip hamuru kurutmamaya dikkat edin.. Pişen küçük yufkaları bir tabağa alın hemen margarinle arkalı önlü yağlayın. Yağlanan yufkalara iç malzemeyi katın ve sarın.. Sardığınız sıkmayı hemen o an bir tencereye yada tepsi ye katıp üzenine hafif bir örtü atınki diğerleri olana kadar kurumasınlar.. Hepsinde aynı işlemi yapın.. İşlem budur :)
DİPNOT :
Sıkmayı hemen o an tuketecekseniz yağlayıp iç malzemeyi doldurduktan sonra saçta yada teflon tavada ( tava yağsız olacak) arkalı önlü kısa bi süre çevirin. Yada misafir için yapmış bu işlemi misafiriniz geldiğnde yapın çünkü sıkmanın son işlemi budur.. BEN HENÜZ SON AŞAMAYI YAPMADAN FOTOĞRAFLADIM ÇÜNKÜ SON AŞAMASI BEKLETMEDEN YEMEKTİR :)

3 yorum:

MUTFAKISTAN dedi ki...

harika gorunuyor kahvaltiya size gelmek varmis elinize saglik
ben hic yapmadim,yemedim cok lezzetli oldugunu duymustum sizin tarifinizi aldim denemek istiyorum,sevgiler afiyet olsun

Adsız dedi ki...

merhabalar;
çok çok hoş bişey olmuş bu.ben velibah yapıyorum yufkalı pataesli ama o biraz uğraştırıcı.bu çok hoşuma gitti.mutlaka deneyeceğim bunu.ellerinize sağlık.sevgilerimle.
sebilay
http://asotu.blogcu.com

Adsız dedi ki...

sıkmaları görünce canım çekti ama yemektede dolma var nasıl olacak şimdi