24 Aralık 2008 Çarşamba

ADANA YEMEKLERİ ...İÇLİ KÖFTE..

Bu içli köfteleri dün akşam yaptım.. Dış hamuru sakız gibi okadar güzel olduki çok kolay açılarak benden tam puan aldı.. Haşlarkende hiç çatlamadı dağılmadı beni üzmediler.. Ve en önemlisi çok beğenildi..

MALZEMELER: (Dışı için)
5,5 Orta boy su bardağı köftelik bulgur
1,5 Su bardağı un
1 Su bardağı irmik
2 Yumurta
2 Yemek kaşığı biber salçası
Tuz, kimyon
Sıcak su
İÇ MALZEMESİ:
900 gr köftelik kıyma
1 Kg kuru soğan
1 Tepeleme yemek kaşığı biber salçası
1,5 Paket margarin
Karabiber ,tuz
YAPILIŞI:
İlk önce iç malzemeyi hazırlayın .. Çünkü soğuyup donması gerekiyor.. Bunun için Soğanları yemeklik doğrayın.. Bi tencereye
alın .. Tencereye margarini ilave edin.. Soğanı pembeleşene kadar kavurun..Soğanlar pembeleşince kıymayı ekleyin ve arada karıştırarak soğanla kıymayı birlikte kavurun..İç malzemenin içerisinde hiç soğanın ve kıymanın suyu kalmayana kadar pişirin..Kıyma ve soğanlar kavrulunca içerisine salçayı, tuzu ve karabiberi ekleyin tekrar bi kaç dakika daha kavurmaya devam edin..Sonra ocağın altını kapatın iç malzeme bi kenarda soğusun ve donarak katılaşsın.. (İç malzemeyi kesinlike sıcak olarak yapmaya kalkmayın bu büyük hata olur.. )

DIŞ HAMURU:
Bulguru geniş bi kaba alın üzerine kaynar derece sıcak su dökün ve karıştırın.. Su miktarı bulguru ıslatacak kadar olsun.. Bulguru karıştırıp bir kaç dakika bekledikten sonra bulguru biraz yoğurun.. Sonra irmiği ekleyin .. Tekrar bi miktar ıslatacak kadar su katın ve irmikle bulguru iyice karıştırın.. 2 dk bekleyip tekrar yoğurun.. Sonra unu ,tuzu,kimyonu ekleyin çok az su daha katın.. Tüm malzemeyi iyice birbirine yedirene kadar tekrar yoğrun.. ( yoğurma işlemi göz korkutmasın çünkü ben en fazla toplam 20 dk yoğurdum ) Salçayı katıp iyice eşit miktarda yedirin.. En son yumurtaları hamura kırıp son bi kere daha yoğurarak karıştırın.. Hamuru 5 dk dinlendirin..
Hamur dinlenip iç malzeme soğuduktan sonra hamurdan hangi büyüklükte yapmak istiyorsanız bi parça hamur alıp sağ eliniz baş parmağıyla açıp içerisine iç malzemeyi katıp üzerini kapatın.. Bu işlemi yaparken eliniz mutlaka arada ıslayın bunun için yanınızda küçük bi kase su bulundurun.. Bütün köfteleri aynı işlemden geçirip bir tepsiye alın..
PİŞİRİLMESİ:
Tencereye suyu katıp iyice kaynatın suyun mutlaka fokur fokur kaynaması lazım köfteleri su kaynamadan suya atmayın.. Kaynayan suya köfteleri atmadan tuz ve yarım limon sıkın..Sonra köfteleri atın.. Köfteler kaynayan suyun içerisinde yukarıya doğru çıkmaya başlarlarsa pişmiş demektir.. Tencereden çıkarabilirsiniz.. Son bi not sıcak kalsın diye sakın suyun içerisinde bırakmayın bi süre sonra dağılmaya başlar .. Pişer pişmez çıkarın .. Afiyet olsun..



22 yorum:

Bulbulunyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. İçli köften nefis görünüyor.
Bloguna yorum yazmak istediğimde iç içe iki tane yorumunuzu bırakın kutucuğu çıkıyor. Sorunun ne olduğunu anlayamadım.
Sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Merhaba.. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.. Bu gün nedense bi türlü bağlanamadım bloğuma..Bi resmi 2 saatte yükleyebildim..Bilmiyorum belki internet hatlarında sistemde sorun vardır..sevgi ile her daim..

keskinli dedi ki...

merhaba vallahi cok severim ama kendim hic yapmadim daha insallah bir gün cesaret edip gecerim basina
ellerinize saglik sevgilerrr

eldivenlerim dedi ki...

içli köfteyi çok severim ama yemeyi;) daha önce hiç yapmadım, çok lezzetli gözüküyor, ellerine sağlık arkadaşım....

Yasemin dedi ki...

sevgili deniscafe

iki gündür sitenize uğruyorum. Beğendiğim tariflerin üzerine tıklıyorum. Ama tariflerini göremiyom. sadece yorumlar çıkıyo sayfada.

Bir yerde hata mı yapıyorum.

sevgilerle

Adsız dedi ki...

Yasemincim sorunla iligili yanıtı bloğunda verdim..Şu an nedenini bilemiyorum bende tarifler görünüyor her hangi bi sorun görünmüyor. Ama hangi tarifler olduğunu bana örnek verebilirsen ben tekrar kontrol ederim.. Sevgiler..

Unknown dedi ki...

ellerıne kollarına saglık kız buneeee olsada yesemm hımmmmm canım güzel yorumun ıcın de ayrıca cok sagol öpüldün canımmm

Yasemin dedi ki...

şimdi baktım okuyabiliyorum.

belki benim bilgisayarda sorun vardır deniscafe


tşk ederim cevabın için

MUTFAKISTAN dedi ki...

harika olmus hic cesaret edip denemedim belki senin tarifin ile denerim eline saglik canim

leyya dedi ki...

of offff..bu güzelliği on çantaya değişmem deaa yapacak adam nerdeee))gidip keçe kemiriyim ben))eline koluna sağlık arkadaşım.tarifi de bekliyorum .çok sevgiler.

Unknown dedi ki...

Canım merhaba dayanamam içli köfteye çok leziz olmuş ellerine sağlık sevgiler...

Adsız dedi ki...

Cok lezzetli görünüyorlar, ellerinize saglik. Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Bu iş epey marifet gerektiriyor diye biliyorum. Dışını inceltmek ama parçalamamak. Helal olsun diyeceğim, başka söz bulamıyorum.

akasyakokusu dedi ki...

Merhaba deniscafem...Hımm bayılırım köfteye..Ba bababa hemide içli köfte..
Ben bu kolla ve omuzla nasıl yoğururum bilmem..Çiğ löfteyi bile eşime yalvarırım :))) heheh..
oyarken iyide kapatırken az yamuk yumuk oluyor benim..
MaşaAllah pek marifetlisin..Eline sağlık dışına et koymamışsın bazen koyuyorlar değilmi.(yemekteyiz gibi oldu:)))))
Neyse çok uzatmayayım tşk yorumuna geçeyim..Sevgilerimle..

akasyakokusu dedi ki...

Sevgili Deniscafe çok tşk ederim sana..Uğramış yazmışsın bana..bende şimdi geldim yorumları açtım ilk durağım sen oldun..
Aldığım ağrıkesiciden sonra akşam yemeğine kadar uyumuşum inan.
üstüne bide tavşan kanı (kaçak çay burda yani) içince az kendime geldim..
evet az evelki bendeki yorumuna cevaben annelik böyle bişey..akşamda geldi anlattı hepsini bitirmiş arkadaşları acaip sevinmiş oda.tabi bende..tekrar çok tşk ediyorum görüşürüz yine ben arada burnumu çeke çeke dolaşayım arkadaşlarda çay kahve içeyim..sevgiler olsun..

Disalce dedi ki...

yapılışı baya zor ve marifet gerektieren bir yemek...

harika yapmışsın ellerine sağlık....

hdidem95 dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel olmuş geçende ben yaptım yayın için sıra bekliyor:))sevgiler

Ferkay dedi ki...

İçli köfte harika hemde tamamen benim tercih ettiğim gibi haşlama,
ellerine sağlık canım.
Sevgiler..

Unknown dedi ki...

canım
ben de siteni ilk görüp ziyaret ettim.Ne güzel şeyler yapmışsın.Ellerine sağlık.İçli köfte de yapmak bayağı zor daha hiç cesaret edemedim
Sevgiler

Sevil Altunel dedi ki...

canım bu köfte tam benlik olmuş epeydirde yemem.inan bu muhteşem görüntüyle yemiş kadar oldum.ellerin dert görmesin..sevgilerimle..

yemek dedi ki...

Ellerine saglik ne de güzel olmuslar.
Hicri yilbasin mübarek olsun...

Hatay Sofrası(Şenay) dedi ki...

Bizde de kızartılarak yapılır bende bayılırım.Hataylıyım bu arada babam da Ceyhanlı.Yarı hemşehri sayılırız yani.Adanaya gittim birkaç kez.Küçüksaatte kebapçıda yemek yemiştik hatta.Sevgiler..Bu arada sağ tuş kilidi koymuşun hemşehrim yaa hoşuma giden bikaç tarifi arşivime eklicektim;)